Expedice Mongolia je produktem nadšení skupiny studentů a výzkumníků, kteří chtěli a chtějí během studia nebo práce na Mendelově univerzitě v Brně poznat oblasti, které jsou z hlediska výzkumu stále perspektivní, a které pro svou dosavadní neprozkoumanost skýtají možnosti unikátních objevů. 

Mezi nejpozoruhodnější krajinné fenomény rozhodně patří výskyty "biologicky vysoce aktivních ostrovů půd v Gobi", "permafrostu a chladných oblastí", "zkamenělého lesa" či "dinosauřích údolí" v poušti Gobi – jedny z cílů našich minulých expedic. Dodnes nejsou území Mongolska dostatečně vědecky prozkoumána, přestože lze téměř kteroukoli část této země kvalitně odborně a zároveň relativně rychle v týmové spolupráci nadšených lidí zpracovat. 

Jednou z priorit expedice je výzkum úbytku posledních reliktů horského permafrostu na světě nacházejícího se v málo prozkoumaných a těžce přístupných pralesních ekosystémech Khan Khentii Strictly Protected area na severu Mongolska u hranic s Ruskem. 

Expedice se kontinuálně zabývají také vyhledáváním a hodnocení vhodných vodních zdrojů pro místní araty, průzkumu dnes již mizejících unikátních modřínových pralesů a pedologicko-geologickému průzkumu oblasti. 

Spolupráce mezi Českou republikou a Mongolskem v oblasti projektů hydrogeologického a ekologického průzkumu má velkou a pozitivní tradici a na základě žádosti předsedy Mineral Resources Authority of Mongolia D. Jargalsaikhana probíhá již od roku 1998. Zahájení těchto projektů bylo mongolskou stranou řazeno mezi prioritní úkoly. V současné době je z mongolské strany velká poptávka zejména po spolupráci v rámci lesnického sektoru, na kterou se snažíme reagovat vytvářením projektů jak s mongolskými, tak evropskými partnery.