Expedice Mongolia je naivním studentským snem, který se stal skutečností. S přibývajícími roky a výjezdy získával tento dobrodružný výzkumný projekt, situovaný do jedné z mála doposud ještě neprobádaných zemí, na významu a připravil nezapomenutelné zážitky desítkám účastníků, kteří se rozhodli objevit něco nového na poli vědy. 

Jde o jedinečnou příležitost poznat krajinu, ve které lze číst jak v otevřené knize o geologii, pedogenezi a sukcesi různorodých ekosystémů. Díky tomu, že zemský povrch je zde pouze částečně překryt vegetací, lze vše pozorovat "jako na dlani".

Náš tým sestává ze zaměstnanců a studentů Mendelovy univerzity v Brně a přizvaných externích expertů, kteří si dali za cíl prozkoumat a přiblížit světu unikátní a rychle mizející přírodu Mongolska.

Naše mezinárodní spolupráce v Mongolsku historicky zahrnovala především kanadské partnery z Univerzity of Manitoba a Mongolian University of Science and Technology. V současné době probíhá intenzivní spolupráce především s Mongolian University of Life Sciences a German-Mongolian Institute for Resources and Technology.

Naše expedice jsou založené především na výzkumné práci studentů. Každý ze studentů absolvujících výjezd do Mongolska si vybírá témata, kterým se hodlá věnovat v týmové spolupráci s ostatními členy výpravy. Tato témata jsou směřována do oblasti přírodních věd a v posledních letech se zabývají především degradací lesních ekosystémů, degradací permafrostu, aridizací a desertifikací, kontaminací životního prostředí apod. Studenti mají možnost na získaném materiálu zpracovat výzkumnou zprávu s výstupem informace v podobě publikace v některém odborném periodiku nebo v podobě závěrečné práce potřebné k úspěšnému ukončení studia na naší univerzitě. Po předešlých zkušenostech můžeme již s jistotou říct, že údaje, které získáme, jsou pro většinu oblastí jednou z prvotních vědeckých informací a postupně se stávají výchozími i pro praktické využití.

Naším hlavním cílem je pomoci Mongolsku v několika oblastech, zejména ale v boji proti aridizaci a desertifikaci, a tím i v ochraně přírody. Snažíme se vytvořit teoretické základy pro udržitelné hospodaření s přírodními zdroji a formou monitoringu stavu životního prostředí také o zlepšení životních podmínek tamních obyvatel. Získané poznatky se snažíme předávat dál nejenom formou vědeckých výstupů, ale také různých projektů a vzděláváním místních obyvatel. Tento přístup je nezbytný pro ochranu unikátní přírody, především lesních ekosystémů v oblasti pohoří Khentii, kde se odehrává většina našich výzkumů.

Podpora MENDELU i řady sponzorů byla pro úspěšný průběh příprav i vlastních expedic vždy naprosto nezbytná. Právě za ni bychom chtěli poděkovat všem kolegům, vedení LDF a AF MENDELU, firmám Asolo, Bosch, Gaz, Geotest, Opinel, Terra Rosice, Warmpeace a řadě dalším.