Ing. David Juřička, Ph.D. 

 

Vedoucí a organizační garant projektu Expedice Mongolia 

Akademický vědecko-výzkumný pracovník na Ústavu geologie a pedologie LDF MENDELU. Doktorské studium absolvoval na LDF v oboru Ekologie lesa. Do Mongolska jezdí provádět lesnický výzkum již od roku 2009. Od roku 2014 pravidelně jednou až dvakrát ročně organizuje a realizuje vědecko-výzkumné expedice do Mongolska. V roce 2018 uspěl v grantové výzvě Erasmus+ ICM, díky čemuž mohlo v akademickém roce 2019/2020 studovat 10 mongolských studentů lesnictví v ČR. Od roku 2008 se podílí jako organizátor/spoluorganizátor vědeckých konferencí Scientific research of Mongolia and Central Asia pořádané na LDF MENDELU. Specializuje se na lesnická i environmentální témata. Zabývá se problematikou zmlazováním lesních porostů a jejich poškozením hospodářskými zvířaty. Sukcesí na lesních i nelesních stanovištích. Alternativními způsoby zalesňování aridních oblastí. Rizikem tání permafrostu a desertifikací krajiny.  

 

 

Ing. Václav Pecina 

 

Organizační garant projektu Expedice Mongolia 

Výzkumník na Ústavu agrochemie, půdoznalství, mikrobiologie a výživy rostlin AF MENDELU a student doktorského studia oboru Chemie životního prostředí na Fakultě chemické VUT. Absolvent European Forestry na LDF MENDELU. Od roku 2014 se účastní vědeckých expedic do Mongolska, směřovaných k výzkumu degradace permafrostu a lesních ekosystémů, problematice přepásání a kontaminaci životního prostředí. Jako spoluorganizátor se podílel na konferencích Scientific research of Mongolia and Central Asia pořádaných na LDF MENDELU. Specializuje se na kontaminaci životního prostředí těžkými kovy, degradaci lesních ekosystémů, možnosti boje proti aridizaci krajiny a zlepšení pěstebních postupů v zemědělství. 

 

 

 

Ing. Antonín Kusbach, Ph.D. 

 

Vedoucí expertního projektu v Mongolsku 

Učitel-expert ekologie, klasifikace a managementu lesů. Byl spoluřešitelem projektu tzv. Norských fondů „Rámce a možnosti lesnických adaptačních opatření a strategií souvisejících se změnami klimatu (FrameAdapt)“ 2015–2016 na MENDELU a úspěšného rozvojového projektu „Rozvoj lesů a genofondu místních ekotypů lesních dřevin v Mongolsku 2015–2018“ (realizátor ÚHÚL). V současné době pracuje s týmem expertů na projektu ČRA „Mongolian Forestry in Development: Elevated skills in forest planning and management“ a ERASMUS. V minulosti byl spoluřešitelem a podílel se na úspěšném řešení řady projektů v ČR i v zahraničí – např. projekt MZe „GIS pro Kamčatku“ v letech 1997–1999. Má více než 20letou praxi v hospodářské úpravě lesů (ÚHÚL). Po studiích na USU působí od roku 2013 na MENDELU jako akademický vědecký pracovník. Učí klasifikaci lesů, geobiocenologii, krajinnou ekologii a expertní blok (dva předměty v angličtině).  

 

 

 

Ing. Jan Šebesta, Ph.D. 

 

Vedoucí vzdělávacího projektu v Mongolsku 

Akademický pracovník na Ústavu lesnické botaniky, dendrologie a geobiocenologie LDF MENDELU. Byl řešitelem projektu Rozvoj internacionalizace výzkumného prostředí Mendelovy univerzity, v rámci něhož v roce 2018 absolvoval půlroční výzkumný pobyt na Utah State University v USA, a řešitelem projektu Lesnicko-krajinný vzdělávací kurz v Mongolsku. Byl spoluřešitelem a podílel se na úspěšném řešení řady projektů v ČR i v zahraničí – např. Harmonizace lesního hospodářství nížinných luhů jako nástroj pro zachování druhové diverzity vyšších rostlin, Implementace vědy a výzkumu do výuky, Rámce a možnosti lesnických adaptačních opatření a strategií souvisejících se změnami klimatu (FrameAdapt), a další. Učí více než 10 let botaniku na MENDELU, specializuje se na vztah lesního hospodaření a vegetace, na dynamiku lesa, na statistické zpracování dat.