Jak vše začalo?

Studentský projekt Scientific Exploration of Mongolia byl původně iniciován jako nápad studentů a některých pedagogických pracovníků z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Důležitou událostí pro uskutečnění a budoucí pokračování záměru bylo zahájení spolupráce s Technickou univerzitou v Ulánbátaru (Mongolian University of Science and Technology) a s tuzemskou firmou Geotest Brno a. s. v rámci projektů pomoci rozvojovým zemím při vyhledávání zásob průmyslových a pitných zdrojů v pouštním a polopouštním prostředí při OECD a OSN.

První studentská expedice do Mongolska se uskutečnila v roce 2000 a hlavní roli v ní jako iniciátor sehrál doc. Mgr. Jindřich Kynický, Ph.D., tehdy ještě jako student. Při této expedici její členové procestovali téměř 2/3 mongolského území, přičemž dohledávali i objevovali lokality výskytů zájmových hornin, minerálů, geologických útvarů i paleontologických nálezů důležitých pro další výzkum. Mezi výstupy prvních dvou výprav pod záštitou MU v Brně patří 8 semestrálních a bakalářských prací, 2 diplomové práce a 3 studentské konference. 

Pokračování expedic a růst významu projektu

Třetí expedici inicioval opět doc. Mgr. Jindřich Kynický, Ph.D. v souvislosti se svým nástupem na doktorát na Ústav geologie a pedologie LDF MENDELU v Brně. Výprava se soustředila na podrobný průzkum vybraných mineralogicky zajímavých a často dosud neprozkoumaných lokalit na jihu a západě Mongolska. V souvislosti s touto výpravou vznikly další témata diplomových prací, tentokrát však již řešící i problémy životního prostředí, zejména v souvislosti s trvale udržitelným rozvojem venkova, lesů i vodních zdrojů v chladných oblastech severního Mongolska.

Od třetí expedice hrají v následujících letech prim studenti MENDELU v Brně a téměř každá expedice je završena vědeckou konferencí s mezinárodní účastí pod záštitou MENDELU.  V letech 2005–2011 proběhly vůbec největší konference za účasti zástupců z Ministerstva průmyslu a obchodu, Česko-mongolské obchodní komory, Těžební unie, zástupců mongolské ambasády a řady domácích i zahraničních partnerů, kde se diskutovaly nejen vlastní výsledky, ale i budoucí možnosti podpory a vůbec budoucnost české a slovenské zahraniční rozvojové pomoci Mongolsku.

Nástup a dominance lesnického a environmentálního směru 

Po drobném útlumu expedic se stal významným milníkem rok 2014. V tomto roce byla expedice připravována společně s kanadskými partnery jako vůbec největší ze všech expedic a čítala 12 studentů z oborů jako například Lesnictví, Hospodaření s přírodními zdroji tropických a subtropických oblastí a Arboristika. Díky velké různorodosti plánovaných studentských výzkumů, zaměřených především na lesní ekosystémy, ale částečně také na geologii a znečištění životního prostředí, došlo v průběhu expedice také k rozdělení týmu na dvě části. S geologickou sekcí odjel doc. Mgr. Jindřich Kynický, Ph.D. provádět výzkum do oblasti pouště Gobi, zatímco lesnický tým převzal Ing. David Juřička, Ph.D. a pokračoval s tím do oblasti jezera Chövsgöl. Toto rozdělení výzkumů vedlo nastolení nového hlavního tematického směřování, které potvrdily i následující expedice realizované v letech 2015, 2016 a 2017. 

Od roku 2015 vede terénní část projektu Ing. David Juřička, Ph.D. s hlavním zaměřením na studium aridizace krajiny, zahrnující fungování permafrostu, obnovu lesa, biotické a abiotické škodlivé činitele v lesích, ale také například přepásání stepí apod. Další témata zahrnují například kontaminaci životního prostředí, arboristické výsadby ve městech apod.